
Lagere stroomproductie op zonnige dagen als oplossing voor uitvallende omvormers?
Wanneer je zonnepanelen op een erg zonnige dag meer energie opleveren dan je verbruikt, en je thuisbatterij vol is, verkoop je die stroom aan het net. Maar als heel veel gezinnen op zo’n zonovergoten dag zonne-energie op het net injecteren, kan er te veel spanning op het stroomnet ontstaan en stopt je omvormer mogelijk met werken. Daar wil Vlaanderen iets aan doen.
Uitvallende omvormers bij te veel zon – en dus te veel stroom – komen almaar vaker voor. Of netbeheerder Fluvius krijgt er alleszins steeds meer klachten over. Eind november stond de teller al op 4.878 klachten, of 1.887 meer dan in heel 2022. Goed voor een toename met liefst 63%. En dus maakt de Vlaamse regering werk van een oplossing: een droopregeling, die mogelijk al vanaf 2025 van kracht zal zijn.
Automatisch minder productie
De Vlaamse droopregeling houdt in dat de omvormers, als de spanning op het stroomnet te hoog is, er automatisch voor zorgen dat de zonnepanelen minder produceren. Zo beschikt Vlaanderen over een nieuw wapen in de strijd tegen uitvallende omvormers. Het gevolg is wel dat je als eigenaar minder zonne-energie verkoopt en dus inkomsten verliest. Daarom zou de Vlaamse regering een compensatie toekennen, jaarlijks bepaald door de Vlaamse minister van Energie.
VREG heeft enkele bezwaren
De VREG, die voor de nieuwe maatregel advies gaf, maakt wel enkele bezwaren. Zo merkt de energieregulator op dat alleen de nieuwste omvormers het vermogen van zonnepanelen kunnen verminderen. Bovendien moet de installateur ter plaatse komen om de functie in te stellen, waardoor je niet zeker bent dat de instellingen correct zijn. Als eigenaar van zonnepanelen moet je ook zelf vaststellen dat je installatie minder energie produceert en dat zelf melden bij de netbeheerder. Die verantwoordelijkheid ligt volgens de VREG beter bij de netbeheerder zelf. De overheid zal de schadevergoeding ook alleen toekennen aan wie regelmatig of langdurige productiedalingen door te hoge spanning vaststelt. Terwijl je als netgebruiker bij elke vermogensvermindering schade lijdt, aldus de VREG. [cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Tot 476 euro per jaar. Zo hoog lopen de welkomstkortingen op, waarmee energieleveranciers nieuwe klanten proberen te lokke…

Het milde oktoberweer heeft de energieprijzen de voorbije weken verder naar beneden getrokken. Na de daling van bijna dert…

Is je elektriciteits- of gasfactuur abnormaal hoog? Misschien is je teller wel stuk! Maar hoe weet je dat en welke risico’s …

Tijdens het koken energie besparen, is een mooie manier om je factuur te drukken én het milieu een plezier te doen.