Moet u uw zonnepanelen extra verzekeren?

Moet u uw zonnepanelen extra verzekeren?
  • 24.11.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

De stijgende energieprijzen hebben de vraag naar zonnepanelen stevig aangewakkerd. Maar welke impact heeft dat op uw verzekeringen? Zijn de zonnepanelen automatisch mee opgenomen in uw brandverzekering of moet u zelf tot actie overgaan?

Zonnepanelen krijgen in de loop der jaren heel wat te verduren. Hoewel nagenoeg alle types aan strenge testen zijn onderworpen, is schade omwille van extreme weersomstandigheden nooit helemaal uitgesloten. Dat bleek onder meer in 2019 toen een voorjaarsstorm zonnepanelen van de daken blies.

Schuine versus platte daken

De verzekeraar beschouwt zonnepanelen als een onderdeel van het huis, waardoor onder meer glasbreuk en stormschade gedekt zijn door de woonverzekering, ook wel de brandverzekering genoemd. Dat geldt in ieder geval voor zonnepanelen die op een schuin dak zijn gemonteerd. Zijn ze op een plat dak beperkt verankerd, dan geven factoren als de ballastberekening de doorslag. U doet in dat geval best navraag bij uw verzekeraar, aangezien de beoordeling verschilt van maatschappij tot maatschappij.

Evaluatierooster

Bij de aankoop van uw woning doorloopt u samen met de verzekeraar een vragenlijst of evaluatierooster. Dat omvat onder meer het aantal kamers, de oppervlakte en het afwerkingsniveau. Die informatie maakt het mogelijk om de verzekerde waarde en de premie voor uw brandpolis te bepalen. Mogelijk polst de verzekeraar ook naar de aanwezigheid van zonnepanelen. Doet hij dat niet, dan zijn de zonnepanelen automatisch mee verzekerd.

Melden = onderverzekering vermijden

Plaatst u zonnepanelen op het dak van een bestaande woning, dan valt het aan te raden om dat aan uw verzekeraar te melden. Dat geldt bovendien voor alle ingrijpende renovaties. Wanneer het verzekerde bedrag lager ligt dan de werkelijke waarde van de woning, dan is uw woning immers onderverzekerd. Bij een schadegeval vergoedt de verzekeraar dan mogelijk niet het volledige bedrag, maar zal hij zich beperken tot de door de maatschappij bekende waarde.

Wat met de verzekeringspremie?

Verzekeringskoepel Assuralia stelt dat het melden van zonnepanelen in de meeste gevallen geen aanleiding geeft tot een premieverhoging. In geval van schade past de verzekeraar de vrijstelling slechts één keer toe. Zijn er verschillende zonnepanelen beschadigd, dan beschouwt de verzekeraar dat als één schadegeval. U houdt er wel best rekening mee dat de prijs van één zonnepaneel het bedrag van de vrijstelling of franchise mogelijk amper overtreft. Bij glasbreuk aan één zonnepaneel zal de tussenkomst van de verzekeraar dus veelal beperkt blijven.

Wat met een specifieke verzekering?

Sommige installateurs van zonnepanelen bieden tegenwoordig ook een all-in verzekering aan. Gezien de dekking door de brandverzekering blijkt die echter veelal overbodig. U bent mogelijk zelfs dubbel verzekerd, wat tot onduidelijkheden leidt in geval van schade.