Ontvang je nu ook een hogere vergoeding voor de stroom die je opwekt?

Ontvang je nu ook een hogere vergoeding voor de stroom die je opwekt?
  • 08.10.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

Dat de energieprijzen fors stijgen, is ondertussen genoegzaam gekend. Het lijkt aannemelijk dat ook de vergoeding voor de door de consument opgewekte stroom de hoogte in gaat. Maar is dat ook het geval? Mijnenergie.be zocht het uit.

Wie over zonnepanelen en een digitale meter beschikt, geniet niet langer van het systeem van de terugdraaiende teller. Je betaalt dan voor de stroom die je verbruikt. Voor de elektriciteit die jouw zonnepanelen opwekken en je niet meteen verbruikt, ontvang je een vergoeding van de energieleverancier, het zogenaamde injectietarief.

Dat injectietarief ligt altijd lager dan het bedrag dat je betaalt voor de stroom die je van het net afneemt. De oorzaak? Het injectietarief omvat geen transport- en distributiekosten en geen belastingen. Die kosten vertegenwoordigen samen liefst twee derde van de energiefactuur. Daarnaast heeft de energieleverancier uiteraard ook nog de nodige winstmarge voor ogen.

Variabele injectietarieven stijgen snelst

In maart bedroeg de hoogste vergoeding op de markt bij een enkelvoudig tarief nog 5,09 eurocent per kilowattuur, vandaag ontvang je tot 12,94 eurocent per kilowattuur voor de stroom die je opwekt. De stijging is niet toevallig het hoogst bij de variabele tarieven, aangezien die automatisch de marktevoluties volgen.

De vraag rest nu of die hogere injectietarieven de stijgende verbruiksprijzen enigszins compenseren. Energieregulator VREG gaat in zijn simulaties uit van een gemiddelde elektriciteitsinjectie van 2.162 kWh. Dat beloonden de energieleveranciers in maart met maximaal 110,00 euro. Vandaag bedraagt de hoogste injectievergoeding 279,76 euro. Je ontvangt dus 169,76 euro meer.

Bij een gemiddeld zelfverbruik van 36% klokt de elektriciteitsafname af op 2.284 kWh. Dat resulteerde bij een vast tarief in maart in een prijskaartje van minstens 375,40 euro. Nu is het goedkoopste tarief opgelopen tot 661,09 euro. Het verschil: 285,69 euro.

Conclusie

De hogere injectietarieven verzachten de pijn van de stijgende energieprijzen voor eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter gedeeltelijk. Toch volstaan ze niet om een duurdere stroomfactuur te voorkomen.

Injectie en verbruik vastgehecht

Tot slot nog een kleine kanttekening: bij de meeste energieleveranciers zijn het verbruiks- en injectiecontract aan elkaar gekoppeld. Je kan dus niet zomaar het goedkoopste verbruikstarief van leverancier X combineren met het hoogste injectietarief van leverancier Y. Het gaat er dus om de beste combinatie van beide tarieven te vinden. Tariefvergelijkers als Mijnenergie.be bieden de mogelijkheid om dat totaalbeeld meteen op te roepen.