Ook voor distributietarieven zullen we meer betalen

Ook voor distributietarieven zullen we meer betalen
  • 10.10.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

De Vlaamse energieregulator Vreg kondigde vorige week aan dat een gemiddeld Vlaams gezin volgend jaar 37 euro meer zal betalen aan distributienettarieven voor elektriciteit en gas. Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir (N-VA), reageert ontzet.

De distributienettarieven zijn de kosten die netbeheerders jaarlijks mogen aanreken in hun tarieven als vergoeding voor de aanleg en het onderhoud van het distributienet. Het is de energieregulator, in Vlaanderen de Vreg, die het plafond van die tarieven vastlegt.

Inflatie

Na jaren van dalingen, laat de Vreg de netbeheerders nu toe de tarieven weer op te trekken. De reden hiervoor? Inflatie. “Die leidt tot hogere kosten voor de aanleg en het onderhoud van het net”, klinkt het bij de Vreg.

Concreet zullen de distributienettarieven voor elektriciteit en gas vanaf 2023 samen 4 procent van de eindafrekening bedragen. Voor een gemiddeld Vlaams gezin komt dat neer op 37 euro extra per jaar.

Geen besparing

Daarmee is de besparingsmaatregel van de Vlaamse regering in één klap tenietgedaan; de Vlaamse energieheffing uit de factuur halen, leverde een besparing van 6 euro per jaar op.

Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir (N-VA), liet haar ongenoegen over de aankondiging van de Vreg blijken via Twitter: “Laten we hopen dat het gezond verstand alsnog zegeviert. In een energiecrisis is het zaak dat élk niveau zijn verantwoordelijkheid neemt.”