Zes tips om minder energie te verbruiken tijdens de lente

Zes tips om minder energie te verbruiken tijdens de lente

  • |
  • 1 april 2022
  • |
  • Laatste update op 25 maart 2025

Het energieverbruik van een gemiddeld gezin neemt bij de start van de lente stevig af. Dat is gezien de hoge marktprijzen voor elektriciteit en aardgas meer dan welgekomen. Mijnenergie.be zet enkele tips op een rij om de energieconsumptie nog verder naar beneden te halen.

Energieleveranciers baseren zich op reële lastprofielen (RLP’s) om na te gaan hoe de consumenten hun energieverbruik doorheen het jaar verdelen. Tijdens de lente zakt vooral het aandeel van het aardgasverbruik. Waar maart nog goed is voor 12,8% van het jaarverbruik, daalt dat percentage in april naar 7,1%, in mei naar 3,8% en in juni naar 1,9%. De lagere warmtebehoefte vormt daartoe de logische verklaring. Voor stroom blijft de impact beperkter. Maar met deze tips kan je zowel voor elektriciteit als aardgas jouw verbruik wellicht nog verder terugdringen.

Tip 1: Laat de zon haar werk doen

De zon brengt licht en warmte in huis. Open dus ’s morgens de gordijnen en geniet ’s avonds van een behaaglijke temperatuur.

Tip 2: Laat de was buiten drogen

De droogkast slorpt aardig wat energie op. Probeer je kleding vooral te wassen op zonnige en eventueel ook winderige dagen. Op die manier droogt je was snel en ruikt die bovendien lentefris. Wie over een digitale meter en zonnepanelen beschikt, profiteert in één beweging mee van de energie die zijn zonnepanelen opwekken.

Tip 3: Zet de thermostaat lager

Tijdens de lente warmt jouw woning in de loop van de dag sneller op. Na een dag op verplaatsing is jouw leefruimte mogelijk al op temperatuur, zonder dat je de verwarming hoefde in te schakelen. De warmte die je tijdens jouw afwezigheid in de voormiddag via de centrale verwarming hebt opgewekt, blijkt in dat geval overbodig.

Tip 4: Ga na waar je kunt inzetten op hernieuwbare energie en isolatie

De lente betekent voor veel gezinnen ook klusjes- en renovatietijd. Mogelijk is de tijd aangebroken om in te zetten op extra isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen.

Tip 5: Ontdooi en reinig jouw diepvries

Volgens Tante Kaat vergt een ijslaag van twee millimeter aan de binnenkant van jouw diepvries al tien procent meer energie. Sla dus bij de jaarlijkse schoonmaak ook de reiniging van de diepvries niet over.

Tip 6: Neem jouw energiefactuur onder de loep

Wie zijn energiecontract moet verlengen, betaalt sowieso een pak meer dan een jaar geleden. Om de impact te beperken, is het raadzaam om na te gaan bij welke energieleverancier je het minste betaalt. Zo kan het misschien interessanter zijn om van energieleverancier te veranderen.

 

[cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Deadline voor inleveren groenestroomcertificaten uitgesteld: "goede zaak voor consument"
Energiemarkt
Deadline voor inleveren groenestroomcertificaten uitgesteld: "goede zaak voor consument"

Elektriciteitsleveranciers zijn verplicht om elk jaar een groter aandeel van hun elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te … De productiedoelstellingen van groene stroom vooropgesteld door de Vlaamse Regering werden behaald. Maar omdat een aantal groenestroomcertificaten nog niet toegekend kon worden, dreigt er toch een te krap certificatenaanbod op de markt. Wanneer een energieleverancier te weinig steuncertificaten inlevert om aan zijn certificatenverplichting te voldoen, betaalt hij  bovendoen een administratieve boete. Om te vermijden dat uiteindelijk de consument het slachtoffer wordt van die boetes, heeft het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) de inleverdeadline uitgesteld tot 31 oktober 2024.  

2 min.
Meer lezen
Piekverbruik bij verlies van sociaal tarief plots retroactief aangerekend
Prijzen en facturen
Piekverbruik bij verlies van sociaal tarief plots retroactief aangerekend

Vanaf 1 juli valt het sociale tarief weg voor ruim 400.000 gezinnen. Die huishoudens betalen dan het gewone commerciële tarief bij…

2 min.
Meer lezen
Dynamische tarieven 2025: hoeveel betaal je met een dynamisch tarief?
Prijzen en facturen
Dynamische tarieven 2025: hoeveel betaal je met een dynamisch tarief?

Naast vaste en variabele tarieven bestaan er ook dynamische tarieven. Mijnenergie.be maakt je wegw…    

6 min.
Meer lezen
Hoeveel kost het opladen van een elektrische fiets?
Technologie en milieu
Hoeveel kost het opladen van een elektrische fiets?

De elektrische fiets stak in coronatijden nog een tandje bij. De Belg kocht in 2020 in totaal net geen 200.000 klassieke e…

3 min.
Meer lezen