Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Vast of variabel energietarief kiezen?

Vast of variabel energietarief kiezen?

  • |
  • 19 januari 2016
  • |
  • Laatste update op 25 maart 2025

Wie een nieuw energiecontract wil afsluiten – en je bent met véél momenteel – denkt best even na over de keuze tussen een vast of variabel energietarief. Hoe weet je wat voor jou de beste keuze is?

De gemiddelde jaarfactuur voor elektriciteit daalde op anderhalf jaar tijd met meer dan 150 euro. Voor aardgas zien we zelfs een terugval van meer dan 300 euro. Wie enige tijd geleden een vast contract afsloot, kan dus vandaag serieus besparen. Om twijfelaars over de streep te trekken, pakken leveranciers bovendien uit met spectaculaire kortingen, die ze via vergelijkingssites toekennen. Het loont vandaag dus meer dan ooit om je energiecontract te evalueren en een leverancierswissel te overwegen.

Verschillende variabele contracten

De seizoensschommelingen op de energiebeurzen maken het extra belangrijk om – voor je leveranciers begint te vergelijken – te bepalen of je een vast contract of een variabel contract verkiest. Wanneer we de proef op de som nemen, dan stellen we vast dat de meeste variabele producten aantrekkelijker geprijsd zijn dan de vaste producten.

Dat is ook logisch, aangezien je bij die energietarief formule onderhevig bent aan marktschommelingen en pas na afloop van een bepaalde periode weet of je daadwerkelijk de juiste keuze hebt gemaakt. Die prijsaanpassingen gebeurden tot voor enkele jaren nagenoeg altijd op kwartaalbasis, terwijl almaar meer contracten nu een indexering op maandbasis ondergaan. Veel hangt ervan af of je energieleverancier de prijzen op de spotmarkt (waar levering en betaling op korte termijn na het sluiten van de overeenkomst plaatsvindt, red), dan wel die op de termijnmarkt volgt (waar mensen kunnen handelen in zogenaamde gestandaardiseerde futures, red). Je vindt die info in je contractvoorwaarden.

Energieregulator CREG oordeelt dat ‘spotproducten’ meestal goedkoper blijken dan ‘termijnproducten’, maar tegelijk gevoeliger zijn voor prijsschommelingen.

Vast versus variabel

Met een vaste prijs verzeker je jezelf voor langere tijd – ook na de coronacrisis – van de huidige prijsontwikkelingen.
Daartegenover staat dat het goedkoopste contract met variabele energieprijs voor een Antwerps gezin met een enkelvoudig energietarief en een gemiddeld verbruik volgens een vergelijking op 16 april afklokte op 669,79 euro (Luminus Optimal) , tegenover 772,57 voor het goedkoopste vaste contract (Mega Group Vast).

Voor aardgas geldt ook een verschil van meer dan 60 euro. Mocht de marktprijs binnenkort een kleine correctie maken, dan is de kans groot dat je variabele contract nog altijd goedkoper blijft dan het vaste contract dat je vandaag afsloot. Bij forse prijsstijgingen kantelt de balans dan weer in het voordeel van een vaste prijs.

Glazen bol

Op de vraag of de energieprijzen hun bodempeil hebben bereikt, blijft het koffiedik kijken. De recente hoge zon- en windproductie creëerde, samen met de coronacrisis, de ideale randvoorwaarden voor de huidige lage energietarieven. Een bijkomende daling is niet uitgesloten, al zal die waarschijnlijk niet spectaculair ogen.

Bovendien bevat je energiefactuur verschillende componenten die de dalende marktprijzen niet volgen en bijgevolg niet dalen, zoals heffingen, taksen en netvergoedingen. Veel hangt natuurlijk af van hoe de coronacrisis zich verder ontwikkelt en wanneer de energieproductie weer op volle toeren draait.

Vergelijken luidt de boodschap

Houd je van gemoedsrust? Dan kies je best voor een vast contract. Wie een beperkt risico niet schuwt, opteert dan weer beter voor een variabel contract. Ongeacht je keuze, lijkt het ideale moment aangebroken om te profiteren van de lage energietarieven.

[cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Piekvermogen nu raadpleegbaar in klantenzone Fluvius
Verbruik en advies
Piekvermogen nu raadpleegbaar in klantenzone Fluvius

Vanaf 1 januari 2023 berekent de VREG de netkosten om basis van de 'gemiddelde maandpiek' (kW). Fluvius biedt je in haar klantenzo…  

2 min.
Meer lezen
Op zoek naar verfrissing in huis? Zo veel verbruikt een airco
Verbruik en advies
Op zoek naar verfrissing in huis? Zo veel verbruikt een airco

Het aantal hete dagen neemt nagenoeg jaarlijks toe, waardoor almaar meer mensen snakken naar de nodige verfrissing in huis…  

Meer lezen
30.000 warmtepompen geïnstalleerd in 2022
Technologie en milieu
30.000 warmtepompen geïnstalleerd in 2022

De groei van het aantal warmtepompen (alle technologieën samen) in ons land was vorig jaar ongezien groot. Met 30.000 installaties…

Meer lezen
Overzicht energiemaatregelen van de federale regering
Energiemarkt
Overzicht energiemaatregelen van de federale regering

De federale regering nam de voorbije weken verschillende maatregelen naar aanleiding van de hoge energiefacturen. Die bundelen we …

Meer lezen