Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Zo moet je minder betalen voor je gasverbruik

Zo moet je minder betalen voor je gasverbruik

  • |
  • 13 januari 2020
  • |
  • Laatste update op 11 maart 2025

Het gasverbruik piekt bij de meeste gezinnen in december en januari. Het is dus nu de aangewezen periode om je gasrekening te verlagen en minder te betalen. Dat kan met behulp van deze eenvoudige tips!

1. Vervang de oude gasketel

Het gasverbruik situeert zich meestal op drie hoofddomeinen: de verwarming, het warm water en koken op gas. Verwarming weegt daarbij het zwaarst door op wat je moet betalen. Wie over een oude verwarmingsketel beschikt, kan zijn gasverbruik verlagen door over te schakelen op een hoogrendementsketel of de switch te maken naar een warmtepomp of andere vorm van hernieuwbare energie. Het spreekt voor zich dat je telkens best een analyse van de terugverdientijd maakt. Ontdek hier hoeveel je kunt besparen door je gascontract met het marktaanbod te vergelijken.

2. Verhoog de efficiëntie van je radiatoren

In veel woningen staat de zetel of kast uit praktische overwegingen voor de radiator opgesteld. Op die manier verspil je heel wat warmte. Zorg er dus voor dat – indien mogelijk – de radiatoren vrij zijn. Ontlucht ze jaarlijks en kleef radiatorfolie tegen de wand achter de radiator. Rust je radiator uit met een thermostatische kraan om de ruimtes in je huis meer gericht te verwarmen. Door de temperatuur van elke radiator individueel af te stellen, zorg je ervoor dat de woonkamer heerlijk warm aanvoelt, terwijl het in de slaapkamers aangenaam koel blijft.

3. Doe het met een graadje minder

Het verlagen van de temperatuur met slechts één graad levert een fikse energiebesparing opWanneer je de thermostaat instelt op twintig in plaats van eenentwintig graden, boek je dus al een mooie winst. Samen onder een dekentje kan het bovendien dubbel gezellig zijn! Vergeet ook niet van de zon overdag binnen te laten en de gordijnen en rolluiken ’s avonds te sluiten.

4. Zorg voor thermisch comfort

Ramen en deuren openzetten om je gasverbruik te verminderen? Het klinkt tegenstrijdiger dan het is. Voor een gezond woonklimaat doe je er goed aan van je huis dagelijks eventjes te verluchten. Op die manier ontsnapt het overtollige vocht uit de woning en creëer je een warmer gevoel in de woning.

5. Kies voor een (korte) douche

Hoe zalig een badje ook mag zijn, je moet er heel wat water voor opwarmen: van honderd tot wel honderdvijftig liter. Dat komt overeen met een uitgebreide douche van ongeveer tien minuten. Een kortere douche zorgt uiteraard voor een lager waterverbruik. Tegenwoordig bestaan er allerhande timers – van zandlopers en lichtindicatoren tot digitale displays – die je waarschuwen wanneer je de vooropgestelde douchetijd overschrijdt. Helemaal hightech is de Hydrao douchekop die via bluetooth in verbinding staat met je smartphone. In de app stel je in welke kleur de ledlampjes van de doucheknop moeten weergeven wanneer je een bepaald aantal liters water hebt verbruikt. Je moet er wel minimum 69,90 euro voor neertellen.

6. Kook efficiënt

Een kleine pot zonder deksel op een grote kookplaat is niet bepaald een toonbeeld van energiezuinigheid. Met een snelkookpan reduceer je de kooktijd. Reinig je kookplaten regelmatig, zodat ze optimaal blijven renderen.

7. Monitor je energieverbruik

Slimme thermostaten en apps bieden de mogelijkheid om je energieverbruik te beheren. Je ziet waar en wanneer je energie verbruikt en kunt ook zelf ingrijpen. Vertrek je na het werk naar huis? Dan stel je de verwarming alvast in werking. Met een automatische radiatorthermostaat programmeer je wanneer de radiatoren tot een bepaalde temperatuur verwarmen en wanneer ze moeten terugvallen tot een lager temperatuurregime.

8. Vergelijk de tarieven van de gasleveranciers

Het verschil tussen het goedkoopste en het duurste jaartarief voor aardgas bedraagt voor een gemiddeld gezin meer dan vijfhonderd euro. Bovendien wijzigen de marktprijzen in de loop van het jaar. Vorig jaar betaalde je misschien niet veel aan je gasverbruik, maar de kans bestaat dat je intussen toch voordeliger af bent bij een andere speler. Vergelijkingssite Mijnenergie.be geeft snel en eenvoudig een overzicht van de verschillende leveranciers, op maat van je verbruik en woning.

[cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

"Maatschappelijke meerwaarde windenergie groter dan zonne-energie"
Andere
"Maatschappelijke meerwaarde windenergie groter dan zonne-energie"

Windenergie is op basis van maatschappelijke kosten en baten een betere optie dan zonne-energie. Dat blijkt uit een nieuw Nederlan…

Meer lezen
Timing verwarmingspremie van 100 euro bekend
Andere
Timing verwarmingspremie van 100 euro bekend

De federale regering besliste enkele weken geleden om alle gezinnen met een elektriciteitsaansluiting een premie van 100 e…  

Meer lezen
Een maandelijkse afrekening voor energie: interessant om energieverbruik in te perken?
Prijzen en facturen
Een maandelijkse afrekening voor energie: interessant om energieverbruik in te perken?

Als je laatste energiefactuur te hoog was, dan kan een maandelijkse afrekening misschien redding bieden. Sinds 2024 is namelijk el…

6 min.
Meer lezen
PV-installaties en hete dagen: geen geslaagd huwelijk
Andere
PV-installaties en hete dagen: geen geslaagd huwelijk

Na een sombere meimaand lijkt de kentering langzaam ingezet. Dat is niet alleen goed nieuws voor ons humeur, maar ook voor…

3 min.
Meer lezen