Zonnepanelen: is dag- en nachttarief nu voordeliger?

Zonnepanelen: is dag- en nachttarief nu voordeliger?
  • 30.03.2021, 11:03
  • Laatste update: 05.01.2023, 12:01
  • Kurt Deman
  • 3 min

Netbeheerder Fluvius adviseert de ruim 100.000 eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter om na te gaan of een dag- en nachttarief een goedkopere energiefactuur oplevert. Mijnenergie.be onderzocht of dat leidt tot een positieve eindbalans. Opvallend daarbij is dat de VREG het voordeel van het nachttarief op de netkosten vanaf volgend jaar wil afschaffen.

Wie vroeger via zijn terugdraaiende teller op een nulverbruik afklokte, hoefde voor zijn elektriciteitsverbruik weinig actie te ondernemen. Je betaalde enkel het prosumententarief en verschillende vaste kosten. Je factuur kon je zelf niet verder beïnvloeden. Vandaag ziet dat plaatje er anders uit. Omdat je nu betaalt voor de stroom die je verbruikt en een vergoeding ontvangt voor de elektriciteit die je terug op het net injecteert.

28,17 euro voordeliger

Fluvius lichtte onlangs in een e-mail aan zijn klanten de gevolgen van de nieuwe tariefregeling op de energiefactuur toe. Daarin vermeldt de netbeheerder dat het interessant kan zijn om weer over te schakelen naar het tweevoudig tarief (dag- en nachttarief). In dat geval liggen de verbruikskosten en het injectietarief hoger overdag. Maar betaal je ’s nachts en tijdens het weekend minder aan je energieleverancier. Bovendien geniet je tijdens de daluren van een korting op de distributienettarieven. Niet onbelangrijk: Fluvius rekent voor het overschakelen van een enkelvoudig tarief naar een tweevoudig tarief een vergoeding van 10,42 euro aan.

We voerden op 16 maart een simulatie uit via Mijnenergie.be, gebaseerd op het goedkoopste vaste tarief voor een Antwerps gezin met een gemiddeld verbruik (2.284 kWh, injectie: 2.162 kWh).

Voor het tweevoudig tarief gingen we uit van een dagverbruik van 1.044 kWh en een nachtverbruik van 1.240 kWh.

Voor het injectietarief hanteerden we een in het weekend opgewekte stroom van 618 kWh en een weekinjectie van 1.544 kWh als maatstaf. We gingen uit van een zelfverbruik van 36%, wat de VREG in zijn simulaties ook als uitgangspunt gebruikt.

Wat met het capaciteitstarief?

De overstap naar een dag- en nachttarief levert bij een gemiddeld verbruik op jaarbasis een bescheiden winst van 28,17 euro op. Al hoort daarbij nog een belangrijke kanttekening.

De VREG wil vanaf volgend het jaar de voordelige distributiekosten bij het nachttarief afschaffen. Die aanpassing komt er in het kader van de invoering van het capaciteitstarief dat de distributiekosten verrekent op basis van het piekverbruik. Mocht die aanpassing er effectief komen – onder meer Vlaams minister van Energie Zuhal Demir pleit voor uitstel en ook de VREG zelf overweegt de invoering uit te stellen van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022 – dan is een tweevoudig tarief niet langer voordeliger bij een gemiddeld verbruik. Wil je dan opnieuw overschakelen op een enkelvoudig tarief, dan betaal je nog eens 10,42 euro.

Conclusie

Het kan uiteraard geen kwaad om het advies van Fluvius te volgen en het effect van een tweevoudig uurtarief op je energiefactuur na te gaan. Neem daarbij wel de mogelijke impact van het capaciteitstarief mee in je berekening. Dat zal in veel gevallen de eindbalans weer in het voordeel van een enkelvoudig tarief doen kantelen. Omdat onze simulatie wijst op een kloof van ruim tachtig procent tussen het goedkoopste en het duurste contract op de markt, lijkt het voor prosumenten met een digitale meter sowieso aangewezen om de markt vanaf nu ook actief te benaderen.