Zoveel geld bespaar je door op 30 graden te wassen

Zoveel geld bespaar je door op 30 graden te wassen
  • 20.10.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Energie besparen is één ding, maar tegelijk wil je uiteraard ook gewoon van een schone was genieten. Het ene hoeft het andere niet in de weg te staan, aangezien een wasbeurt op een lagere temperatuur je minder kost, terwijl het op te frissen wasgoed toch proper uit de machine komt. Maar hoeveel kan je nu besparen door op 30 °C te wassen? Mijnenergie.be zocht het uit.

30 °C in plaats van 40 °C = meer dan de helft besparen

Uit onderzoek van de Nederlandse onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat wanneer je op 30 °C wast, je meer dan de helft minder energie verbruikt dan wanneer je op 40 °C wast. Bij de actuele mediaanstroomprijs van 0,70 euro per kilowattuur volgens Mijnenergie betaal je vandaag 0,26 euro bij een wastemperatuur van 30 °C voor een wasbeurt van 7 kilogram katoenwas en een volle wastrommel, met een doorsnee wasmachine. Was je op 40 °C dan loopt de verbruiksprijs op tot 0,65 euro. Een wasje op 90 °C kost zelfs 1,53 euro. Het ecoprogramma wast zuiniger door een lager waterverbruik en verbruikt minder stroom bij eenzelfde temperatuur.

 

Wastemperatuur        Kosten voor elektriciteit per wasbeurt

15 graden                          0,23 euro

30 graden                          0,26 euro

40 graden met eco         0,53 euro

40 graden                          0,65 euro

60 graden met eco         0,68 euro

60 graden                          0,83 euro

90 graden                          1,53 euro

(Bron: Milieu Centraal)

Wat met de wasresultaten?

De vraag is natuurlijk in hoeverre die lagere temperatuur de wasresultaten beïnvloedt. Uiteindelijk wil je dat alle vlekken en vieze geurtjes verdwijnen. De Nederlandse Consumentenbond testte de wasresultaten bij verschillende wastemperaturen. Een temperatuur van 30 °C levert prima resultaten op voor wasgoed dat niet erg vuil was. Lichte vlekken werden verwijderd door een behandeling met vlekkenmiddel. Die lagere temperatuur werkte onder meer voor bovenkleding, onderkleding, sokken, handdoeken en linnengoed dat niet echt vuil was, tafellinnen en gordijnen.

40°C bleek aangewezen voor sterker bevuilde kleding of stukken met een onaangename geur. 60 °C is raadzaam om bacteriën te doden, bijvoorbeeld bij een verhoogd risico op allergieën en voor textiel dat je gebruikt om te poetsen. Wassen op 90 °C hoefde enkel wanneer iemand met een hardnekkig virus kampt. Voor de levensduur van jouw wasmachine is het wel aangewezen om de wasmachine af en toe eens op een warmer programma te draaien.

Energielabel wasmachine

Het type wasmachine bepaalt in grote mate de verbruikskosten bij een bepaalde temperatuur. Een toestel met energieklasse D verbruikt bijvoorbeeld al snel de helft meer dan een toestel met energielabel A.