
Eerste lockdown zorgde voor lagere energieprijs: hoe is het nu?
Tijdens het hoogtepunt van de eerste lockdown – intussen al een jaar geleden – daalde het stroomverbruik in ons land gevoelig. Het gevolg: goedkopere energiefacturen. Mijnenergie.be ging na of de markt sindsdien stabiliseerde en of u nog besparingen kan doen.
In maart 2019 bedroeg de gemiddelde jaarfactuur voor elektriciteit 1.098,76 euro. Een jaar later was dat maar 953,22 euro. Voor aardgas was de daling nog spectaculairder: van 1.344,54 euro naar 917,66 euro. Dat blijkt uit de boordtabellen van de federale energieregulator CREG. Al moeten we daar wel bij vermelden dat de aardgasprijs zich ook voor de eerste lockdown al op een vrij laag peil bevond.
Correctie voor aardgasprijs
In februari 2021 – de meest recente maand waarover de CREG cijfers heeft gepubliceerd – blijft de elektriciteitsprijs met 921,03 euro op een laag niveau. Voor aardgas vond er met een jaarfactuur van 1.085,44 euro wel een stevige correctie plaats. Toch blijft dat bedrag nog altijd opvallend lager dan in dezelfde periode van 2019.
Wat met de groothandelsprijzen?
De groothandelsprijs is de aankoopprijs die de leverancier betaalt voor energie. Het is een van de factoren waarop de energieleverancier zich baseert voor zijn prijszetting voor de consument. De groothandelsprijs vormt dus een van de indicatoren voor toekomstige prijsevoluties. Vandaag liggen de groothandelsprijzen voor elektriciteit en aardgas beduidend hoger dan een jaar geleden tijdens de eerste lockdown, maar blijven ze wel al een tijdlang rond hetzelfde niveau hangen. Dat wijst dus niet meteen op een nakende prijsverhoging. Wijzigingen in de energiebevoorrading kunnen die scenario’s wel nog beïnvloeden.
Lockdown of niet, besparingspotentieel blijft
Opvallend is het grote besparingspotentieel dat zich op de energiemarkt blijft manifesteren. Voor elektriciteit bedraagt het verschil tussen het goedkoopste en het duurste contract via de prijsvergelijker Mijnenergie.be bij een gemiddeld gebruik vandaag meer dan 250 euro. Bij aardgas loopt het verschil zelfs op tot ruim 450 euro. Gezien de fluctuaties op de energiemarkt loont het om uw huidige contract regelmatig met het marktaanbod te vergelijken.
Tip: Bereken hier hoeveel u kunt besparen ten opzichte van uw huidige contract.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Het gros van de energieleveranciers levert sterren in op de klachtenindicator van de federale energieregulator VREG. Dat b…

Gasvervoerder Fluxys verlaagt zijn tarieven vanaf 1 juli met tien procent. Gezien het geringe aandeel van die vervoerstarieven bin…

De Europese gasprijzen dalen deze ochtend opnieuw 6% en flirten met de grens van 40 euro per megawattuur. Het is al van ja…

De jongste jaren is het aanbod van elektriciteits- en gascontracten voor particulieren in Brussel er fors op achteruit gegaan. Den…