Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Groenestroomcontract: hoe weet je of jouw elektriciteit echt groen is?

Groenestroomcontract: hoe weet je of jouw elektriciteit echt groen is?

  • 30 april 2025
  • |
  • Laatste update op 30 april 2025
  • |
  • 4 min.

Groenestroomcontracten zijn sterk in opmars in België. Heel wat consumenten kiezen voor duurzame energie. Het aanbod groene energiecontracten is dan ook groot. Maar hoe ‘groen’ is jouw elektriciteit nu echt? Onze experts vertellen je er het fijne over.

Groen contract vs. standaardcontract

Bij een groenestroomcontract wordt de elektriciteit opgewekt door gebruik van duurzame technologieën, zoals zonnepanelen, windturbines of een waterkrachtcentrale. Kies je voor een standaardcontract, dan is de stroom vooral afkomstig van fossiele bronnen (steenkool, aardolie of aardgas) en kerncentrales. Die fossiele energie noemen we ook wel ‘grijze’ energie.

In België leveren alle energieleveranciers elektriciteit via het zelfde netwerk. De stroom op het Belgisch elektriciteitsnet is een combinatie van zowel grijze als groene stroom. De elektriciteit die je als consument van het net afneemt, is dus nooit 100 procent groen.

Plug-and-play zonnepanelen: een innovatieve energieoplossing in België vanaf 2025

Meer lezen

Plug-and-play zonnepanelen: een innovatieve energieoplossing in België vanaf 2025

Is de stroom die ik thuis ontvang groen of grijs?

Een energieleverancier die beweert dat hij ‘groene’ stroom verkoopt, moet daarvoor een GVO-label (Garantie Van Oorsprong) kunnen voorleggen. Vooral pure traders, die enkel energie leveren en niet zelf produceren, moeten kunnen bewijzen dat de elektriciteit die ze van de producent afnemen daadwerkelijk groen is. De controle op deze labels gebeurt op Europees niveau, waardoor ze over het algemeen vrij betrouwbaar zijn. Toch gebeurt het dat een energieleverancier aan greenwashing doet, waarbij hij grijze energie groenwast.

In België zijn energieleveranciers verplicht te investeren in hernieuwbare energie, al doet de ene dat meer dan de andere. Informeer bij je leverancier in welke mate hij investeert in duurzame energie en hoe ‘groen’ zijn stroom werkelijk is.

Sommige energieleveranciers in België zijn ook producent. Verschillende coöperaties in België zetten volop in op de productie van hernieuwbare energie.

Neem contact op met een adviseur

Het belang van coöperaties

Coöperaties bestaan vooral uit burgers en lokale overheden, die hun eigen groene stroom opwekken –via zonnepanelen bijvoorbeeld– en die lokaal energiecontracten aanbieden. Je kan er dus van op aan dat de geleverde elektriciteit 100% groen is. Wie klant wil worden bij een coöperatie, moet eerst investeren. Meestal dien je een aandeel te kopen van gemiddeld 200 euro. Het voordeel is dat je actief kan deelnemen aan duurzame projecten van de coöperatie. Het nadeel is dat die instapkost voor sommige gezinnen een drempel kan zijn.

Klassieke energieleveranciers

Het gros van de Belgen kiest vandaag nog steeds voor een ‘traditionele’ energieleverancier omdat die toegankelijker is. Denk aan spelers als Engie, Luminus of TotalEnergies. Als je dan toch met een klassieke leverancier in zee gaat, heb je wel de keuze tussen een trader of een leverancier die ook zelf producent is. Traders kopen hun energie aan bij producenten, en verkopen ze door aan de eindconsument. Je bent dus niet zeker of je stroom ook echt groen is. Producenten daarentegen wekken een deel van hun energie zelf op. Daarvan kan je wel makkelijker achterhalen of het om hernieuwbare energie gaat.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Waarom kiezen voor een groenestroomcontract?

Door te kiezen voor een groenestroomcontract draag je je steentje bij tot een duurzame wereld en help je de klimaatopwarming tegen te gaan. Door een groen energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier die fors investeert in hernieuwbare energie, geef je hem extra armslag.

Betaal je een hogere factuur voor groene stroom?

Ongeacht of je een ‘groen’ of een ‘grijs’ energiecontract hebt, rekent elke energieleverancier een ‘bijdrage voor hernieuwbare energie’ aan. De productie van hernieuwbare energie via aangepaste technologieën vraagt immers grotere investeringen, en die rekenen leveranciers door aan de eindconsument. Die bijdrage varieert van 50 tot 100 euro per gezin per jaar en komt ongeveer overeen met 13% van je jaarlijkse totaalfactuur.

De eigenlijke energieprijs voor de groene stroom is niet specifiek hoger. Groenestroomcontracten komen vaak zelfs als goedkoopste uit de bus bij een prijssimulatie. Benieuwd of het iets voor jou is? Maak snel de vergelijking!

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !

Author

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Octa+ lanceert tweede dynamisch tarief
Energieleveranciers
Octa+ lanceert tweede dynamisch tarief

Octa+ lanceert een tweede dynamisch energiecontract, namelijk Eco Dynamic. Het biedt groene stroom aan een tarief dat beweegt op b… Een prijsvergelijking van de verschillende dynamische energietarieven vind je hier: https://www.mijnenergie.be/blog/dynamische-tarieven-2023-hoeveel-betaal-je-met-een-dynamisch-tarief/

1 min.
Meer lezen
Neem je aardgas en elektriciteit best bij eenzelfde leverancier af?
Verbruik en advies
Neem je aardgas en elektriciteit best bij eenzelfde leverancier af?

Sinds enkele weken bieden vier energieleveranciers een vast tarief aan. Dat verruimt de keuzemogelijkheden. Maar doe je er…

Meer lezen
7 tips om je energieverbruik als thuiswerker te beperken
Verbruik en advies
7 tips om je energieverbruik als thuiswerker te beperken

Thuiswerk: de ene is fan, de andere niet. In elk geval heb je als telewerker bijkomende elektriciteits- en verwarmingskosten, die …

6 min.
Meer lezen
Kinderen die verlichting nooit uitschakelen: wat kost het de ouders op jaarbasis?
Prijzen en facturen
Kinderen die verlichting nooit uitschakelen: wat kost het de ouders op jaarbasis?

Het behoort in de meeste gezinnen tot een van de klassieke ergernissen: kinderen die het vertikken om het licht bij het ve…

3 min.
Meer lezen