
Hoeveel energie kan je besparen in jouw keuken?
De keuken is uitgegroeid tot een echte leefruimte. Het is tegelijk de kamer waar een groot deel van ons energieverbruik zich situeert. Maar in veel gevallen schuilt er nog een groot besparingspotentieel door te kiezen voor toestellen met een gunstiger energielabel. Mijnenergie.be ging na hoeveel voordeel je dat kan opleveren.
In de keuken bevinden zich tal van toestellen. We beperken ons voor deze simulatie tot drie van de grootste verbruikers: de koel-vriescombinatie, de vaatwasmachine en de kookplaat.
Koel-vriescombinatie: jaarlijkse besparing: 66,98 euro
Een koel-vriescombinatie is haast onmisbaar in elke keuken. Het toestel Beko RCSA406K40XBN met een totale inhoud van 386 liter (266 liter koelkast, 120 liter diepvriezer) draagt het energielabel E en heeft een energieverbruik van 254 kWh per jaar. Dat zetten we naast Samsung Bespoke met een totale inhoud van 387 liter (273 liter koelkast, 114 liter diepvriezer) en het gunstige energielabel A. Het geschatte jaarlijkse verbruik klokt in dat geval af op 108 kWh. Het mediaan energietarief via Mijnenergie.be bedraagt vandaag 45,88 eurocent per kilowattuur. Dat betekent dat je met het energiezuinigere toestel op jaarbasis 66,98 euro bespaart.
Vaatwasmachine: jaarlijkse besparing: 37,62 euro
Voor de vaatwasmachine vergelijken we opnieuw wat de vervanging van een toestel met energielabel E door een apparaat met energielabel A oplevert. De Whirlpool WFC 3C26N F verbruikt 190 kWh per 200 cycli. Bij het energiezuinigere alternatief, de Bosch SMS6TCI00E slinkt het verbruik tot 108 kWh. Het voordeel op jaarbasis bij de huidige energieprijzen: 37,62 euro.
Kookplaat: jaarlijkse besparing; 40 euro
Voor het verbruik van de kookplaat is vooral de energiebron doorslaggevend. Het Nederlandse Milieu Centraal becijfert het jaarlijkse verbruik van een doorsnee gasvuur op 381 kilowattuur (kWh). Bij een inductiekookplaat gaat de voorlichtingsorganisatie uit van een stroomverbruik van 175 kWh. Een keramische kookplaat verbruikt ongeveer 30 procent meer met ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer verbruikt het meest: 260 kWh per jaar.
De switch van een gewone elektrische kookplaat naar een inductiekookplaat levert je op jaarbasis een voordeel van 40 euro op. De omschakeling naar een gaskookplaat resulteert in een nog grotere besparing, maar is in het teken van de energietransitie minder aangewezen.
Type Kookplaat | Verbruik per jaar | Verbruiksfactuur per jaar |
Gas | 381 kWh aardgas | 51,63 euro |
Inductie | 175 kWh elektriciteit | 80,29 euro |
Keramisch | 225 kWh elektriciteit | 103,23 euro |
Gewone elektrische kookplaat | 260 kWh elektriciteit | 119,29 euro |
Factor capaciteitstarief
Naast het standaardverbruik per toestel, bepaalt ook het piekverbruik sinds 1 januari voor een deeltje onze energiefactuur. Hoe hoger het maximale vermogen van een toestel, hoe sneller het gebruik ervan jouw maandpiek doet oplopen.In de keuken probeer je best de microgolfoven, vaatwasmachine, kookplaat en oven niet tegelijk in te schakelen.
Conclusie
Het spreekt voor zich dat je niet zomaar alle keukentoestellen de deur moet uitgooien. Maar wanneer toestellen aan vervanging toe zijn, neem je het energielabel best mee in jouw keuze. Bij de huidige energieprijzen win je het prijsverschil bij aankoop veelal al na enkele jaren terug.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Door de lage temperaturen in april en mei schakelen we onze verwarming meer en langer in. Dat heeft uiteraard ook gevolgen…

Sinds 1 april betalen gezinnen extra accijnzen op hun energiefactuur. Die accijnzen herziet de federale overheid trimester…

Voor werknemers die hun elektrische bedrijfswagen thuis opladen, betaalt de werkgever mogelijk de verbruikskosten. Er geld…

Veel elektriciteitsleveranciers hebben een groen stroomcontract in hun aanbod. Terwijl de ene zelf duurzame stroom opwekt,…