Vijf tips om eenvoudig honderden euro’s op jouw energiefactuur te besparen

Vijf tips om eenvoudig honderden euro’s op jouw energiefactuur te besparen

  • |
  • 4 september 2024
  • |
  • Laatste update op 26 maart 2025
  • |
  • 3 min.

Een Belgisch gezin verbruikt gemiddeld ongeveer 3.500 kilowattuur elektriciteit per jaar. Of in financiële cijfers uitgedrukt: 1.091,61 euro volgens de actuele prijzen. Dat betekent een stevige hap uit het gezinsbudget. Nochtans kan je via enkele eenvoudige ingrepen jouw energiefactuur drastisch naar beneden halen. Mijnenergie.be legt uit welke maatregelen daartoe volstaan.

1. Vermijd sluipverbruik: 100 euro

Veel apparaten verbruiken stiekem stroom wanneer je ze niet gebruikt. Ze bevinden zich in stand-bymodus of maken gebruik van een ingebouwde klok. Van televisies, over computers en  printers, tot opladers en nachtlampjes … In elke ruimte slurpt er wel een toestel onnodig energie. Het totale sluipverbruik loopt op die manier op tot 10% van jouw energiefactuur, wat neerkomt op ruim 100 euro. De oplossing: detecteer zelf sluipverbruik, al dan niet met behulp van een slimme stekker met verbruiksmeter en koop stekkerdozen met een schakelaar.

2. Energiezuinig wassen en drogen: 45 euro

Voor klassieke was zonder hardnekkig vuil volstaat al een temperatuur van 30 graden. Dat resulteert in een besparing van 33 kilowattuur op jaarbasis. Stop je de wasmachine goed vol, dan verdubbelt dat voordeel. Hang je op zonnige dagen de was buiten op, dan vermijd je ook nog eens 80 kilowattuur aan droogkastverbruik. Het totale voordeel: 45 euro.

3. Vervang je oude toestellen: 84 euro

De nieuwe generatie huishoudtoestellen verbruikt een pak minder dan de apparaten die je vijftien jaar geleden hebt aangeschaft. Voor een koel-vriescombinatie loopt het verschil op tot 200 kilowattuur per jaar en voor een wasmachine tot 70 kilowattuur. Vervang je beide toestellen, dan dring je jouw energieverbruik met 270 kilowattuur terug, goed voor een besparing van 84 euro.

4. Profiteer van de zon: tot 200 euro

Vanaf 1 januari 2025 is het ook voor eigenaars van zonnepanelen niet langer mogelijk om de plaatsing van de digitale meter uit te stellen. Elke prosument heeft er dus alle belang bij om zijn verbruik zo goed mogelijk op de productie van zijn zonnepanelen af te stemmen. Uit een eigen simulatie (https://www.mijnenergie.be/blog/eigenaars-zonnepanelen-moeten-zelfverbruik-opkrikken-wat-levert-het-jou-op/) blijkt dat wie 28% van zijn stroombehoefte vervult op momenten van zonneschijn, gemiddeld 730,80 euro op jaarbasis betaalt voor wat hij nog van het net afneemt. Trek je het percentage zelfverbruik op naar 35%, dan betaal je 48 euro minder. Met een zelfverbruik van 50% druk je de jaarfactuur zelfs met meer dan 200 euro!

  1. Kies het goedkoopste energietarief: tot 311 euro

Stelt jouw energieleverancier een contractverlenging voor? Dan is het raadzaam om daar niet achteloos op in te gaan. Dat illustreren de pas gepubliceerde septembertarieven. Het goedkoopste variabele stroomtarief resulteert in een geschatte jaarprijs van 905,19 euro, terwijl het duurste je 1.216,68 euro kost. Het verschil loopt op die manier op tot maar liefst 311,49 euro. Bij vaste tarieven gaapt er een kloof van ruim 220 euro tussen het laagste en hoogste tarief op de markt. Het is daarom raadzaam om de energietarieven regelmatig met jouw huidige contract te vergelijken. [cta_box color=”dark”]  

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Energieleveranciers vergelijken: vijf belangrijke aandachtspunten in 2024
Energieleveranciers
Energieleveranciers vergelijken: vijf belangrijke aandachtspunten in 2024

Bij Mijnenergie.be delen we graag al onze tips en tricks om efficiënt energieleveranciers te vergelijken. Ontdek de vijf belangrij…

5 min.
Meer lezen
Warm en knus in wintertijden: wat is het verbruik van elektrische terrasverwarming?
Verbruik en advies
Warm en knus in wintertijden: wat is het verbruik van elektrische terrasverwarming?

De omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich in sneltempo. Toch blijft de kans op besmetting nog altijd kleiner i…

Meer lezen
Waarom betaal je energiekosten wanneer je op vakantie bent en niks verbruikt?
Prijzen en facturen
Waarom betaal je energiekosten wanneer je op vakantie bent en niks verbruikt?

Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevo…

Meer lezen
Kwart gezinnen loopt jaarlijkse besparing van 300 euro mis door energiekluwen
Prijzen en facturen
Kwart gezinnen loopt jaarlijkse besparing van 300 euro mis door energiekluwen

Het kluwen van contracten, toeslagen en variabele tarieven doet veel huishoudens afzien van een vergelijking tussen versch…

2 min.
Meer lezen