Hoeveel gezinnen wisselden in 2020 van energieleverancier?

Hoeveel gezinnen wisselden in 2020 van energieleverancier?

  • |
  • 29 november 2020
  • |
  • Laatste update op 31 maart 2025

We beleven in vele opzichten een bewogen jaar. Dat geldt ook voor de energiemarkt en komt tot uiting in de Switchindicator van de Vlaamse energieregulator VREG. De vraag is dan ook of de crisis van afgelopen jaar mensen bewuster heeft doen omgaan met financiële zaken, waaronder de energiefactuur. Met andere woorden: hebben meer mensen de stap gezet om over te stappen naar een nieuwe en goedkopere energieleverancier?

Januari is traditioneel een topmaand voor wat het aantal leverancierswissels betreft. Dit jaar schoot de Vlaming evenwel vrij voorzichtig uit de startblokken. Welgeteld 2,89% van de gezinnen stapte over naar een andere elektriciteitsleverancier: een kwart minder ten opzichte van 2019. Voor aardgas oogde het plaatje nagenoeg identiek.

Lockdowneffect

Tijdens de eerste lockdown zakten de energieprijzen fors, als gevolg van de dalende vraag vanuit de industrie. Daar heeft de consument op ingespeeld om via een wissel van energieleverancier te besparen. Zowel in april, mei, juni en juli stapten meer huishoudens over naar een andere gasleverancier dan een jaar eerder. Voor elektriciteit tekende die tendens zich af in mei en juni. Na de zomer viel het aantal overstappen in beperkte mate terug.

Wanneer we 2020 globaal in ogenschouw nemen, dan switchen tussen januari en september 19,16% van de Vlaamse gezinnen naar een andere energieleverancier, tegenover 20,43% in 2019 (-1,37%). Voor aardgas zien we daarentegen een minimale stijging: 22,75% in 2020, tegenover 22,57% in 2019 (+ 0,18%).

Lage prijzen

Of we dit jaar het record van 2019 verbreken, valt dus vooralsnog niet met zekerheid te voorspellen. Veel lijkt af te hangen van hoe de marktprijzen – met ruime afstand het belangrijkste argument voor de consument – de komende weken evolueren. Vooralsnog bevinden die zich op een bijzonder laag peil. De huidige stijgende groothandelsprijzen zijn meestal wel een indicatie van nakende prijsverhogingen voor de consument. Wie wil besparen, kijkt dus best de kat niet uit de boom.

De Marktmonitor van energieregulator VREG stelt vast dat vergelijkingswebsites de belangrijkste methode vormen om een energieleverancier te kiezen. 20% van de respondenten die een prijsvergelijkingswebsite gebruikten, kozen voor Mijnenergie. Dat is een opmerkelijke stijging met 13% ten opzichte van een jaar voordien. De extra kortingen die leveranciers via dat kanaal toekennen, vormen daarbij een extra stimulans.

[cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Prosumententarief daalt, toch hogere factuur bij terugdraaiende teller op nul
Verbruik en advies
Prosumententarief daalt, toch hogere factuur bij terugdraaiende teller op nul

Wie over zonnepanelen en een analoge meter beschikt, betaalt een prosumententarief. Die bijdrage loopt volgend jaar stevig…

2 min.
Meer lezen
Wijziging op je energiefactuur: de federale bijdrage wordt een accijns
Energiemarkt
Wijziging op je energiefactuur: de federale bijdrage wordt een accijns

Sinds 1 januari 2022 zijn de federale bijdrage en bepaalde openbare verplichtingen op de elektriciteits- en gasrekening vervangen …

5 min.
Meer lezen
Nieuw energielabel nu ook voor verlichting
Technologie en milieu
Nieuw energielabel nu ook voor verlichting

Op 1 maart 2021 kregen wasmachines, vaatwassers, koelkasten, diepvriezers, wijnkasten, tv's en pc-schermen een nieuw energ…

Meer lezen
Acht tips voor een lager energieverbruik tijdens de lente
Verbruik en advies
Acht tips voor een lager energieverbruik tijdens de lente

Daar is de lente, daar is de zon! Hoog tijd dus om ervan te genieten. Dat geldt zowel voor jezelf als voor jouw woning. Me…

3 min.
Meer lezen