Kan je besparen door je afwas met de hand te doen?

Kan je besparen door je afwas met de hand te doen?
  • 26.10.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Een vaatwasmachine is onmisbaar in de meeste gezinnen. Je bespaart er heel wat tijd mee en het verlost je meteen ook van een weinig populaire klus. Maar uiteraard verbruikt het toestel ook energie. Mijnenergie.be ging na hoeveel een vaatwascyclus kost en of je al dan niet bespaart door de vaat met de hand en spons te reinigen.

Een vaatwasmachine is het ideale toestel voor wie over weinig tijd beschikt of geen zin heeft om na een flinke maaltijd de afwas te doen. Wanneer we ervan uitgaan dat het vullen van de vaatwas vijf minuten tijd vergt, ten opzichte van vijftien minuten voor de handwas, dan bespaar je per week al snel ruim één uur tijd.

Handwas: tussen 0,18 en 0,48 euro

Veel mensen veronderstellen dat het financieel voordeliger is om met de hand af te wassen. In realiteit blijkt dat niet noodzakelijk het geval. Om tien liter water naar een temperatuur van 60 °C te brengen is 0,698 kilowattuur (kWh) aardgas of 0,700 kWh elektriciteit nodig. De mediaanprijs voor aardgas bedraagt volgens Mijnenergie.be 0,26 euro per kWh en 0,68 euro per kWh elektriciteit. Met een gasboiler kost handreiniging bijgevolg 0,18 euro, bij een elektrische keukenboiler loopt de verbruiksfactuur op tot 0,48 euro.

Tip: Ontdek hier bij welke energieleverancier je het minste betaalt.

Vaatwas: 0,51 euro

Daar tegenover zetten we een afwascyclus door een vaatwasmachine met energielabel C. Het stroomverbruik bedraagt bij een courant toestel 0,75 kWh, goed voor een kostenplaatje van 0,51 euro. Het wassen met een vaatwasmachine blijkt dus nauwelijks duurder dan een handmatige wasbeurt met water opgewarmd door een elektrische keukenboiler. Bovendien is de capaciteit van de vaatwas groter, waardoor je waarschijnlijk minder wasbeurten uitvoert.

Wat met het waterverbruik?

Een vaatwasmachine verbruikt ongeveer tien liter water per cyclus, wat in de lijn ligt van een handmatige wasbeurt. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij kost leidingwater ongeveer 4,30 euro per kubieke meter of 1.000 liter. Een afwasbeurt kost je dus, ongeacht de manier waarop je wast, 0,043 euro aan water.

Hygiënefactor

Bovendien is het gebruik van de vaatwas vaak hygiënischer dan een handwas. Het Nederlandse Voedingscentrum stelt immers dat een afwasspons vaak een biotoop voor bacteriën en schimmels vormt. Het adviseert bij een handwas het gebruik van de vaatdoek boven de spons, op voorwaarde dat je de vaatdoek regelmatig wast.