Stroom delen met buren of familie vanaf 2022: hoe ontvang je in afwachting de hoogste vergoeding?

Stroom delen met buren of familie vanaf 2022: hoe ontvang je in afwachting de hoogste vergoeding?
  • 06.08.2021
  • Laatste update: 30.07.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Vanaf begin 2022 kunnen bewoners van een appartementsgebouw de op hun dak opgewekte energie delen. Dat lag tot nu toe moeilijk, aangezien de opbrengst van de installatie aan één specifieke bewoner of de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw toekomt. De andere bewoners haalden er dus weinig voordeel uit.

Gratis of tegen vergoeding

In juli 2022 gaat energiedelen nog een stapje verder. Dan is het mogelijk om opgewekte stroom te verkopen aan een familielid, vriend, buur of ondernemer. De ontvangers hoeven dat alleen te melden aan Fluvius. Die neemt de praktische regeling op zich en zorgt ervoor dat de informatie doorstroomt naar de leveranciers, die op hun beurt de elektriciteitsfactuur aanpassen. De eigenaar van de zonnepanelen bepaalt zelf of hij een vergoeding aanrekent én hoeveel die moet bedragen.

Energiegemeenschappen

Vanaf 2023 breidt energiedelen uit naar echte energiegemeenschappen. Je investeert dan in groep in een installatie voor groene energie, isolatie, een grote wijkbatterij, gemeenschappelijk laadpalen voor elektrische wagens, enzovoort. Alle betrokken partijen verdelen de kosten en opbrengsten onder elkaar.

Vergoeding loopt sterk uiteen

Dat betekent meteen ook dat prosumenten niet louter aangewezen zijn op commerciële bedrijven voor de verkoop van hun overtollige stroom. Vandaag keren hoofdzakelijk energieleveranciers een injectietarief uit. Al benaderen ook spelers als Decathlon de markt.

Hoeveel je ontvangt voor jouw stoom, verschilt sterk van leverancier tot leverancier. Bij de teruglevercontracten met vast en enkelvoudig tarief varieert dat bijvoorbeeld tussen 3,50 en 6,65 eurocent per kilowattuur. Bij een gemiddelde jaarlijkse injectie van 2162 kWh schommelt de vergoeding bijgevolg tussen 75,67 euro 143,77 euro.

Je betaalt meer dan je ontvangt

Hoewel de meeste energieleveranciers hun vergoedingen hebben opgetrokken, liggen die nog altijd een pak lager dan de prijs die je betaalt voor de energie die je verbruikt. Ter vergelijking: het goedkoopste energietarief op de markt kent een eenheidsprijs van 23,61 eurocent per kilowattuur. De oorzaak valt toe te schrijven aan de netkosten en heffingen die aan jouw verbruiksfactuur vastkleven. Al brengt de energieleverancier uiteraard ook altijd een winstmarge in rekening.

Het beste van twee werelden

Je staart je dus best niet blind op het injectietarief en kiest idealiter de energieleverancier die je de meest gunstige combinatie van het verbruiks- en injectietarief voorstelt. Het is dus perfect mogelijk dat die partij je niet het laagste verbruikstarief, noch het hoogste injectietarief aanbiedt, maar wel de beste einduitkomst aanreikt. Energievergelijker Mijnenergie.be neemt beide factoren mee in zijn  berekeningen, wat je uiteraard heel wat denk- en zoekwerk bespaart.

Tip: Vind hier zelf de ideale combinatie van het verbruiks- en injectietarief!

Wil jij ook minder betalen voor energie?
Start dan met een vergelijking op Mijnenergie.be. Wij geven je een duidelijk overzicht van de meest voordelige energieleveranciers voor je regio.
Ja, ik wil besparen