Vaste energietarieven Luminus: 50% lager dan in september

Vaste energietarieven Luminus: 50% lager dan in september
  • 02.01.2023, 11:01
  • Laatste update: 13.01.2023, 13:01
  • Kurt Deman
  • 3 min

Luminus biedt als eerste energieleverancier opnieuw vaste contracten aan. De formule met een vaste prijs geniet bij veel consumenten de voorkeur ten opzichte van een variabele prijs. Maar is het wel voordelig om er nu op in te tekenen?

Omwille van de grote volatiliteit en hoge energieprijzen trokken de energieleveranciers het voorbije jaar één na één de stekker uit hun vaste prijsformules. Luminus haalde in september als laatste zijn energiecontracten met vaste prijzen uit de markt. Wie een nieuw contract wilde afsluiten of zijn huidige contract wilde verlengen, viel bijgevolg al dan niet noodgedwongen terug op een variabele prijsformule, waarbij de factuur evolueert met de prijzen op de energiebeurzen.

Aardgas 58% goedkoper dan in september

Ondertussen zijn de prijzen op de energiebeurzen stevig gedaald en acht Luminus de tijd rijp om opnieuw een contract met vast tarief te introduceren. Het eerste dat daarbij opvalt, is dat de vaste tarieven van januari een pak lager liggen dan de laatste vaste prijzen die Luminus in september publiceerde. Voor elektriciteit gaat het voor het factuuronderdeel energiekosten bij een enkelvoudig tarief om een daling van 50% (huidige prijs: 38,74 eurocent per kilowattuur), voor aardgas met 14,09 eurocent per kilowattuur zelfs om een vermindering van 58%. Daarnaast betaal je uiteraard ook nog heffingen, nettarieven en btw.

Ruil ik mijn variabel contract best in voor een vast tarief?

Uit de Marktmonitor van energieregulator VREG blijkt dat in 2021 75% van de gezinnen aangaf over een vast contract te beschikken. Door het wegvallen van de vaste formules gaat het vandaag nog om minder dan de helft van de huishoudens. De Belg die gemoedsrust verkiest, kan nu dus opnieuw van een variabele prijs overschakelen op een formule die zekerheid biedt. Daar tegenover staat dat de energieprijzen de volgende maanden mogelijk nog verder dalen en je dan misschien wel te snel eieren voor je geld hebt gekozen. Al kan je in dat geval nog altijd opnieuw kosteloos naar een ander energieleverancier overstappen.

Wat met mijn huidige vast tarief?

Uit de nieuwe tarieven blijkt dat wie aan het einde van de voorbije zomer voor een vaste tariefformule koos, nu een prijs betaalt die niet langer marktconform is. In dat geval doe je er goed aan van over te schakelen op een variabele prijsformule die de evoluties op de energiebeurzen volgt. Het is uiteraard mogelijk dat andere energieleveranciers binnenkort eveneens een vast tarief aanbieden, waardoor je over verschillende opties beschikt om naar de zekerheid van een vast contract terug te grijpen.

Vergelijk nu via Mijnenergie.be  hoe deze vaste prijs zich verhoudt ten opzichte van de andere tarieven op de markt.