
Hoe gebruik je een prijsvergelijker precies?
De beste elektriciteits- en/of gasaanbieding vinden? Dat doe je natuurlijk met een prijsvergelijker. Wij leggen je graag de werking van onze prijsvergelijker uit, zodat jij zo snel mogelijk kan besparen!
Steeds meer Belgen gebruiken een online prijsvergelijker om de beste leverancier, een dienst of dienstverlener te kiezen. De energiesector is hier geen uitzondering op en er zijn intussen talrijke mogelijkheden voor het vergelijken van de gas- en stroomprijzen. Je hebt voor de procedure meestal maar een paar minuutjes nodig. Daarna moet je alleen nog maar wachten tot de verandering van leverancier rond is of je nieuwe contract ingaat.
Maar wat gebeurt er nu echt wanneer je je hebt aangemeld voor een online vergelijker? Mijnenergie.be zal, nadat je een online prijsvergelijker hebt geraadpleegd, stap voor stap, de acties van de verschillende spelers op de energiemarkt voor je toelichten.
Wat is het principe achter Mijnenergie.be?

Mijnenergie.be heeft twee missies. Enerzijds willen wij jou ten volle laten profiteren van de vrije energiemarkt door van leverancier te veranderen en zo je factuur te verlagen. Daarvoor laten we jou de prijzen vergelijken van de verschillende elektriciteits- en gasleveranciers die actief zijn in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Anderzijds willen wij jou, de Belgische consument, zo goed mogelijk informeren en sensibiliseren over de energiemarkt, en het al dan niet groene karakter van de verschillende leveranciers. Daarvoor hebben we zelfs een webpagina die jou gas- en elektriciteitsleveranciers voorstelt en duidelijk de energiemix van hun energieproductie (nucleair, gas, kolen, wind …) vermeldt. Je kan ook op onze website aangeven of je graag overstapt op een groener contract.
Van gegevensverwerking tot inschrijving
Wil je graag een prijsvergelijking uitvoeren via onze site? Vul dan het vergelijkingsformulier in om verschillende tariefopties in de markt te vergelijken en het contract te selecteren dat het best past bij jouw situatie. De belangrijkste gegevens in deze eerste stap zijn je postcode, je elektriciteits- (in kWh) en/of gasverbruik (kWh of m³), je type elektriciteitsmeter (enkelvoudig, dubbelvoudig of exclusief nacht) en, indien van toepassing, je huidige energieleverancier.
Daarna verschijnt de resultatenpagina met een overzicht van de beschikbare aanbiedingen in de markt volgens je verbruikersprofiel en zoekcriteria.
Hou je het graag simpel en overzichtelijk, vraag dan enkel de vijf beste aanbiedingen van het moment. Bekijk rustig de opties en pik er de leverancier en het aanbod uit die het best aan je voorkeuren voldoen. Je bent bijna rond… Nu hoef je je enkel nog in te schrijven voor je nieuwe aanbod! Dat doe je met de hulp van ons inschrijvingsformulier.
Eenmaal het formulier is ingevuld, sturen wij jouw gegevens naar de gekozen leverancier. In deze fase zijn er drie mogelijke scenario’s:
Dit zijn de drie gebruikersprofielen die met ons contact opnemen en een contract afsluiten, alleen of met de hulp van één van onze adviseurs. Wil je extra info over je contract of de werking van de prijsvergelijker, twijfel dan niet ons te bellen of te mailen naar info@mijnenergie.be. Ons team helpt je met plezier een goedkoop energiecontract te vinden!
Neem contact op met een adviseur
Met welke criteria hou je best rekening?
Nadat jij je verbruiksgegevens hebt ingevuld, krijg je een overzicht van de beste marktaanbiedingen volgens je verbruiksprofiel en gerangschikt van goedkoop naar duur.

Je kan de aangeboden contracten volgens verschillende criteria sorteren:
- De prijs van elektriciteit of gas: van goedkoop naar duur
- Soort contract: vaste of variabele elektriciteits- en/of gasprijs
- De oorsprong van elektriciteit: 100% groen of niet
- De contractduur: één jaar, meer dan één jaar of voor onbepaalde duur
Daarnaast nemen wij in onze simulator het Greenpeace-klassement op zodat je kan nagaan of de leverancier ook echt investeert in de ontwikkeling van hernieuwbare energie.
Wat heb je nodig om accuraat te vergelijken?
Om de werking van de prijsvergelijker te optimaliseren, houd je best je meest recente gas- of elektriciteitsfactuur bij de hand, waarop je volgende info ziet:
- Jaarlijks verbruik per dag in kWh
- Jaarlijks nachtverbruik in kWh (indien van toepassing)
- Jaarlijks verbruik exclusief nacht in kWh (indien van toepassing)
- Jaarlijks gasverbruik in kWh (indien van toepassing)
Indien je niet beschikt over deze informatie kan je alsnog een hypothetische simulatie uitvoeren door de grootte van je gezin en woonplek in te geven. Ons systeem vult automatisch het standaardverbruik in België aan. Heb je nog twijfels of vragen, neem dan zeker contact op met één van onze medewerkers. Zij helpen je met plezier verder!
Neem contact op met een adviseur
Meer lezen op onze blog

Luminus lanceert ‘Luminus EnergyControl Monitor’, een dienst die je via je digitale meter in real time toont hoeveel energ… Klanten met zonnepanelen krijgen een gedetailleerd inzicht in de energie die ze injecteren, de injectievergoeding die ze hiervoor van Luminus krijgen, én hoeveel energie ze van het net afnemen. ‘Luminus EnergyControl Monitor’ geeft het verbruik niet alleen in kWh (voor elektriciteit) of m3 (voor gas) weer, maar ook in euro én is gepersonaliseerd op basis van het energietarief van de klant. Het gaat over totaalbedragen, dus inclusief alle kosten zoals taksen. Zo is een afrekening nooit nog een verrassing. ‘Luminus EnergyControl Monitor’ werkt met een ‘dongle’, een klein apparaatje dat in de P1-poort van de digitale meter geplaatst wordt en de verbruiksinformatie van de klant in realtime verstuurt naar de Luminus Monitor App. Voor ‘Luminus EnergyControl Monitor’ wordt een eenmalige vergoeding van 24,99 euro en een kleine maandelijkse bijdrage van 2,95 euro gevraagd. Tot en met eind juni 2023 betaal je nu tijdelijk 1,95 euro per maand. Luminus EnergyControl Monitor is beschikbaar voor klanten die in Vlaanderen wonen en over een digitale meter beschikken.

De gedupeerde klanten van het failliete Vlaamse Energieleverancier hebben een deel van hun geld op de rekening gekregen. Dat meldt… Bron: De Standaard

Aardgas kost op de Nederlandse TTF-beurs nu al bijna 53 euro per megawattuur. Dat prijspeil ligt 47% hoger dan zes dagen g…

De invoering van het capaciteitstarief, een gedaald prosumententarief en de kosteloze plaatsing van de digitale meter op a…