Zonnepanelen reinigen: nuttig of niet?

Zonnepanelen reinigen: nuttig of niet?

  • |
  • 28 juli 2021
  • |
  • Laatste update op 11 maart 2025
  • |
  • 3 min.

Zonnepanelen vragen een flinke investering. Je beoogt dan ook een maximale opbrengst en levensduur. In hoeverre beknotten fijnstof, vogelpoep en bladgroen het rendement van jouw installatie en heeft reinigen nut? Mijnenergie.be zocht het uit.

Zoek online naar informatie over de impact van vuil op je zonnepanelen en je vindt al snel sterk uiteenlopend claims. Van jaarlijks noodzakelijk tot totaal overbodig en van rendementsverliezen van vijftien procent tot een verwaarloosbaar effect. Jelle Zijlstra van Solar Clean voerde enkele jaren geleden samen met de Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie VITO een praktijkstudie uit. Jelle Zijlstra: “Het onderzoek speelde zich af bij landbouwbedrijven. Op de stallen piekte het rendementsverlies door vervuiling tot ongeveer twintig procent, maar in sommige gevallen beperkte de impact zich ook tot ruim twee procent.”

Lokale vervuiling

Die kloof valt toe te wijzen aan de lokale vervuiling. “In het geval van de landbouwbedrijven merkten we een groot verschil tussen stallen met een open en een gesloten dak. Een andere bepalende factor was de hellingsgraad van de panelen. Hoewel de context er anders uitziet, beïnvloeden lokale vervuiling en de hellingsgraad ook bij woningen de mate waarin vuil tot rendementsverlies leidt”, aldus de expert.

De aanwezigheid van lokale vervuiling valt volgens Jelle Zijlstra op verschillende manieren te bepalen. “Een dakraam vormt een belangrijke indicator. Stapelt zich daar fijnstof op dat de regen niet spontaan wegspoelt, dan zal datzelfde effect zich ook bij je zonnepanelen manifesteren. De aanwezigheid van vuil is doorgaans groter in industriële en stedelijke omgevingen. Bij het gebruik van een haard of kachel nestelt roet zich via de schoorsteen eveneens op de panelen.”

Pollen, vogelpoep en cementspetters

Tot de meer algemene vormen van vervuiling rekent Jelle Zijlstra onder meer klevende pollen van bomen en struiken, vogeluitwerpselen, mos rond de randen van de panelen en cementspetters afkomstig van aanpalende bouwwerken.  “Stof en stuifmeel hoef je dan weer minder te vrezen. Dat spoelt een stevige regenbui wel weg”, luidt het. Wat de hellingsgraad betreft, wijst Jelle Zijlstra op de ideale hoek van 35 graden. Die opstelling geeft de regen een maximale kans om het vuil van je panelen te verwijderen.

Zelf zonnepanelen reinigen?

Enkel en alleen in volledig veilige omstandigheden en al dan niet met behulp van een telescopische borstel kan je zelf de proef op de som nemen. Ziet een wit doek na enkele wrijfbewegingen over je zonnepanelen er niet langer wit uit, dan heeft vuil zich op je panelen genesteld.

Volgens Jelle Zijlstra is het reinigen van zonnepanelen op zich vrij eenvoudig, maar hangt er doorgaans wel een (te) groot risico aan vast. “Een uitschuifbare borstelarm biedt mogelijk een antwoord, maar is niet goedkoop. Je weet bovendien vooraf niet altijd zeker of je er alle panelen wel mee bereikt. Lukt dat wel, dan hoef je geen speciaal reinigingsmiddel te gebruiken. Regenwater volstaat, op voorwaarde dat het zuiver en niet te hard is. Maar nogmaals, ik raad aan om geen risico’s te nemen. Zonnepanelen zijn geen mensenlevens waard.”

Professional: 100 tot 200 euro

Voor een professionele reiniging van een particuliere installatie leg je best een budget van 100 tot 200 euro aan de kant. “Veel hangt ook hier af van het aantal panelen en hun bereikbaarheid. Naast gespecialiseerde firma’s leveren ook veel ruitenwassers knap werk. Een twee- tot driejaarlijkse reinigingsbeurt moet volstaan. Wie zelf vlot en veilig kan reinigen, raad ik aan om halfjaarlijks tot jaarlijks te reinigen.”

Hoewel het rendement van nieuwe zonnepaneleninstallaties almaar de hoogte in gaat, neemt het zelfreinigende effect niet toe. “Zonnepanelen van de nieuwste generaties beschikken over een antireflectiecoating. Ze bevordert de opbrengst van je panelen, maar zal het vuil doorgaans ook langer vasthouden”, besluit Jelle Zijlstra.

Tip: Hoe kan je in 2022 nog zonnepanelen laten installeren en recht hebben op subsidies?

hanna.deweirdt
Authorhanna.deweirdt

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Wat is een EAN-code?
Verbruik en advies
Wat is een EAN-code?

In de wereld van de energie bevat de EAN-code kostbare informatie. Zonder die code kan de consument op geen enkel aanbod ingaan. M…

4 min.
Meer lezen
Terugdraaiende teller versus digitale meter: wat is het effect op de factuur vandaag?
Meters
Terugdraaiende teller versus digitale meter: wat is het effect op de factuur vandaag?

Op 1 maart 2021 publiceerde het Belgisch Staatsblad het arrest dat het principe van de terugdraaiende teller voor zonnepan…

Meer lezen
Wat mag je verwachten van de digitale meter?
Meters
Wat mag je verwachten van de digitale meter?

De slimme (of digitale) meter is een heet hangijzer. Sommigen loven hem voor zijn precisie en automatische functies (zoals de opna…

10 min.
Meer lezen
Reken op zoveel stroomverbruik tijdens een avondje fondue, gourmet of raclette
Verbruik en advies
Reken op zoveel stroomverbruik tijdens een avondje fondue, gourmet of raclette

Gourmet tuimelde dit jaar van zijn troon als populairste hoofdgerecht in de Grote Feestenquête van HLN. Toch blijft gourme…

3 min.
Meer lezen