Hoe haal je het verbruik van je diepvries naar beneden?

Hoe haal je het verbruik van je diepvries naar beneden?
  • 23.11.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

1. Ontdooi en reinig de diepvries regelmatig

Een ijslaag van twee millimeter trekt het energieverbruik tien procent op. Fabrikanten adviseren om de diepvries één tot twee maal per jaar volledig te reinigen. IJsvorming ontstaat vooral in de zomer wanneer warme lucht het toestel bereikt bij een deur die even open staat. Reinig- en ontdooiwerk in het najaar is bijgevolg meestal aangewezen. Bij de huidige koudere temperaturen, zullen jouw voedingswaren ondertussen minder snel smelten of bederven. Om ijsvorming te vermijden zijn ook zogenaamde ‘no frost’-toestellen op de markt.

2. Vul de diepvries volledig

Een volle diepvries verbruikt minder dan een half gevuld toestel. De diepvries moet het vrije volume immers afkoelen, wat nodeloze energie vergt. Je kan de lege ruimtes bijvoorbeeld opvullen met een volle doos of met piepschuim. Je doet er goed aan van bij de aankoop het inhoudsvolume goed in te schatten.

3. Kies een toestel met gunstig energielabel

Een diepvries met een inhoud van 166 liter en energielabel F verbruikt jaarlijks 261 kWh stroom, goed voor een verbruiksfactuur van 146 euro. Voor een toestel met een inhoud van 161 liter en energielabel D volstaat 166 kWh stroom of 93 euro.

4. Zet de vriestemperatuur niet onnodig laag

De ideale temperatuur vriestemperatuur is -18 °C. Bij een lagere temperatuur bewaren voedingsmiddelen niet langer, maar betaal je wel hogere verbruikskosten.

5. Schakel de diepvries uit bij lange afwezigheid

Vertrek je voor lange tijd naar het buitenland? Dan is het raadzaam om je toestel vooraf leeg te maken en te ontdooien. Op die manier vermijd je energiekosten tijdens je afwezigheid.

6. Onderhoud en vervang de rubberen afsluitstrip

Slecht sluitende rubbers leiden tot een temperatuurverlies en hogere energiekosten. De rubberen afsluitstrip kan je reinigen met een vochtige doek, al dan niet met behulp van talk.

7. Ontdooi voedingswaren in de koelkast

Plaats diepgevroren voedingswaren de avond voor consumptie in de koelkast en je hoeft ze niet te ontdooien in de microgolfoven of oven. Bovendien koelt ook jouw koelkast af, wat dus een dubbele energiebesparing oplevert.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen